Introducere in publicitate

Introducere in publicitate

Introducere in publicitate, incepand cu 1990, o data cu disparitia treptata a monopolurilor de stat si a economiei socialiste, romanii au fost nevoiti sa reinventeze publicitatea si comunicarea de marketing.

Mai intai, acest efort a fost asumat pe cont propriu, mizandu-se de cele mai multe ori pe intuitii personale;

apoi, destul de repede, s-a facut simtita tot mai acut nevoia de profesionalizare a acestor domenii, care reprezinta unul dintre cele mai puternice motoare ale economiei si vietii sociale contemporane.

Reinventarea s-a transformat, ca de atatea ori in istoria noastra moderna, intr-un proces de sincronizare, de ardere rapida a etapelor;

talentul si entuziasmul publicitarilor romani s-au mulat pe retetele si institutiile care, in Occident, si-au cladit reputatia si eficienta prin descoperiri teoretice si empirice acumulate pe durata a mai bine de un secol.

Rezultatul a fost un progres continuu, materializat intr-o spectaculoasa crestere economica a industriei si in premiile obtinute de creatiile autohtone la festivalurile internationale.

Spoturile TV, jingle-urile radio, afisele, panourile gigantice si machetele de presa au devenit unele dintre cele mai spectaculoase manifestari ale culturii contemporane;

sunt sclipitoare, atrag privirea, trezesc emotii si dorinte puternice, impun personaje cu care ne identificam sau pe care le indragim, ne fac sa radem cu lacrimi sau ne pun pe ganduri.

Insa ceea ce vedem la televizor sau in intersectii nu este decat produsul final, creatia.

Introducere in publicitate


In spate stau competentele profesionistilor din industrie, iar aceste competente vin nu numai dintr-o vasta experienta, ci si din ceea ce au invatat de la altii sau din lectura a mii de pagini de teorie, analize sau studii de caz.

Daca in Statele Unite sau in Europa occidentala aceasta cunoastere teoretica si practica a fost institutionalizata de mult, sub forma modulelor curiculare sau chiar a facultatilor dedicate exclusiv studiului publicitatii la nivel universitar si postuniversitar,

la noi abia acum se cristalizeaza cursurile de acest gen, in primul rand datorita nevoii de a furniza industriei autohtone oameni care sa intre in agentii nu numai cu pasiune si entuziasm, ci si cu un bagaj de cunostinte sistematice care sa le permita sa parcurga mult mai rapid etapele uceniciei.

Cursul de introducere in publicitate vine pe un teren acoperit inca intr-o masura mult prea mica de traduceri izolate si, cu atat mai putin, de lucrari pornite din experienta practicienilor romani.

De aceea, isi propune sa trateze domeniul publicitatii dintr-o perspectiva concreta, pragmatica si profesionala, punand accent pe descrierea domeniului publicitatii ca industrie si ca meserie.

El este realizat cu intentia de a le oferi celor interesati de advertising si de domeniile conexe informatii teoretice de baza despre principalele zone de activitate specifice publicitatii.

In aceasta directie, chiar si aspectele teoretice prezente in lucrare vizeaza explicarea actiunilor concrete si a proceselor prin care se ajunge la produsul final al demersului publicitar: campania de comunicare publicitara.

In prima parte a lucrarii sunt prezentate diversele domenii ale stiintelor sociale si economice din care publicitatea isi revendica principalele surse teoretice si sunt stabilite distinctiile necesare fata de domeniile inrudite.

Este prezentat, de asemenea, un scurt istoric al publicitatii si este expus, pas cu pas, procesul parcurs pentru realizarea campaniei publicitare.

Sunt prezentate functiile pe care le indeplineste publicitatea, distinctia intre obiectivele de comunicare si publicitate, pe de o parte, si cele de marketing, pe de alta parte, precum si locul publicitatii in cadrul activitatii de marketing sau tipurile cele mai importante de publicitate.

Cursul pune un accent aparte pe prezentarea agentiei de publicitate ca unitate fundamentala a procesului publicitar in sine si expune principalele tipuri de agentii de publicitate, structura acestora si tipurile de servicii ce pot fi oferite de catre o agentie standard.

.

Sunt trecute in revista, in continuare, cercetarea in publicitate, specificul ei si cateva dintre principalele metode folosite pentru analiza pietei, a produselor si a consumatorilor, intr-o industrie in care nu se mai face nimic fara o analiza aprofundata prealabila.

Sunt prezentate activitatile de planificare si strategie de publicitate, atat de specifice acestui domeniu, precum si cateva modele sistemice de realizare a strategiei unei campanii publicitare.

Lucrarea se concentreaza apoi asupra rezultatelor finale ale acestor demersuri: creatia publicitara si procesul prin care se ajunge la realizarea reclamelor, elaborarea strategiei si a planului de media si plasarea reclamelor in diverse medii.

In finalul cursului sunt prezentate domeniile tangente cu publicitatea clasica: marketingul direct, publicitatea cu raspuns direct, publicitatea prin internet, promovarea vanzarilor si relatiile publice de tip comercial, de corporatie, domeniu care prezinta caracteristici aparte fata de PR-ul clasic, institutional.

Nu puteau fi lasate deoparte nici aspectele de ordin financiar, parametrii de eficienta economica ai industriei, modalitatile prin care o agentie de publicitate face bani si isi indeplineste principalul obiectiv organizational: acela de a fi profitabila.

Lucrarea se incheie cu o scurta proiectie asupra viitorului publicitatii in societatile de consum de tip postmodern, in conditiile unor schimbari majore in ceea ce priveste suportul traditional al reclamelor: mijloacele de comunicare in masa.

Citeste mai mult …

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: